Een eventueel vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zou erg slecht zijn voor Shell. Dat zegt topman Ben van Beurden van de Nederlands-Britse oliemaatschappij in een interview met de Britse zondagskrant The Sunday Times.

,,Wij zijn een bedrijf met sterke wortels in het Verenigd Koninkrijk én op het continent”, aldus Van Beurden. Als het tot een afscheiding komt, kan dat volgens de topman leiden tot beperkingen van bijvoorbeeld de handel en de bewegingsvrijheid van personeel. ,,Dat is niet goed voor bedrijven als het onze, die floreren bij het ontbreken van grenzen.”

De Britse kiezer mag zich uiterlijk volgend jaar in een referendum uitspreken over het EU-lidmaatschap. In de aanloop naar de volksraadpleging probeert premier David Cameron gunstige voorwaarden af te dwingen voor zijn land. Ook andere grote Britse bedrijven spraken al hun zorgen uit over een mogelijk vertrek van hun land uit de unie, ook wel aangeduid als ‘Brexit’.

Deal Shell met BG

Van Beurden hield daarnaast nog maar eens een pleidooi voor de voorgenomen overname door Shell van gasproducent BG. Sinds de aankondiging van die miljardendeal, die nog afhankelijk is van toestemming van de aandeelhouders, zijn de olieprijzen flink omlaag gegaan. Daarmee is volgens critici de logica achter de overname verdwenen.

De topman stelt dat Shell op de lange termijn nog wel degelijk van de overname kan profiteren. De gemiddelde prijs van een vat olie hoeft daarvoor volgens Van Beurden over de komende twintig tot dertig jaar niet eens zo heel ver boven de 60 dollar uit te komen. ,,Ik vind dat een volkomen redelijk en zinvol risico om te nemen.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl